Normsert Belgelendirme Eğitim Ltd.Şti.     
     Hizmetlerimiz   Belgeler » 7 -  »   
 

   Haberler
ISO 9001:2008 Yayınlandı
   Tüm haberler
 

 

 

Hazard Analysis Critical Control Point
Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarının Belirlenmesi

HACCP Tarihçesi
Pilsbury Co, NASA, & US Army tarafından geliştirildi
1973 yılındaki ABD Uzay programı içindi.
FMEA - Hata, modu & etkileri analizini baz alır.
Gıda Güvenlik Sistemi olarak uluslar arası tanınmaktadır

Tehlike Analizi - Nedir ?
Tehlike Analizi ;
o Proseslerin gıda hijyeni açısından kontrol edilmesi
o Potansiyel problemlerin belirlenmesi
o Gerekli kontrollerin etkin olmasının sağlanması

Tehlike Analizi - Avantajları Nedir ?
o Prosesler belirlenir ve daha etkili yönetilir :
o Her aşama sistematik olarak analiz edilir
o Tehlikeler belirlenir ve riskler değerlendirilir
o Tekniklerin etkili kontrol ve izlenmesi
o Problemler görülmeden önce önlenir
o Atık ve hurdayı düşürür
o Mevcut kontrol ve pratikleri de içerebilir
o Mevcut Kontroller - Sistem Prosedürleri ve GMP'ler vb.
o İşletme ortamı için evrensel prosedürler
o Gıda Güvenliği Yönetimi kuralları
o HACCP tüm bir kontrol programının bir parçasıdır.

Tehlikeler nedir?
Tüketiciye zarar verebilecek her şey
o Mikrobiyal bulaşıcılar
o Fiziksel bulaşıcılar
o Kimyasal bulaşıcılar
o Allergens
Mikrobiyal bulaşıcılar gıda kaynaklı hastalıkların temel nedenidir.

Mikrobiyal Bulaşıcılar Nedir?
o Virüsler
o Mikroskopik parazitler
o Değişik kaynaklardan gelen gıda zehirleyici bakteriler

Fiziksel Bulaşıcılar Nedir?
o Metal, cam, plastik gibi
o Taş, yaprak, gibi
o Mücevher, Kıl, tırnak, gibi
o Kir, toz, sinekler, kemik gibi

Kimyasal Bulaşıcılar Nedir?
o Temizlik Kimyasalları
o Endüstriyel üretim kimyasalları
o Tıb ve tarım kimyasalları
o Pestisit zehirleri

Allergensler Nedir?
o Tehlikeli reaksiyonlar çıkaran gıdalar
o Dış proteinlere karşı bağışıklık tepkisi
o Pek çok insan için güvenlidir
o Ürünler genellikle işaretlidir

7 adet HACCP Prensibi Vardır
o Bir tehlike analizi yapılmalı
o Kritik Kontrol Noktalarının Belirlenmesi (CCP)
o Kritik Limitlerin belirlenmesi
o İzleme prosedürlerinin kurulması
o Düzeltici Faaliyetlerin Kurulması
o Doğrulama Prosedürlerinin Kurulması
o Kayıt ve Dokümantasyon Prosedürlerinin Kurulması

ISO 9000, HACCP ile nasıl uyuşur?
o Her ikisi birbirini tamamlar ve destekler.
o ISO nun kapsamı HACCP'den geniştir.
o HACCP uygulanan ISO sisteminin bir parçası olabilir.
o Sistem prosedürleri ISO sisteminde zorunludur.
o Sistem prosedürlerine örnekler :
o Eğitim, denetim, doküman kontrolu
o Düzeltici/önleyici faaliyetler, kayıtlar vb.

Sistem Prosedürleri ve GMP örnekleri :
o Girdi, depolama ve sevkiyat
o Kalite Sistemleri, izleme programları vb.
o Personel hijyeni eğitim programları
o İzlenebilirlik ve geri çağırma
o Cihaz doğrulama, kalibrasyon ve bakımı
o Binalar, sanitasyon, Pest ve cam kontrolü
o İç denetimler düzeltici/önleyici faaliyetler
o Müşteri/Tüketici şikayet yönetimi


7 -   kategorisindeki diğer başlıklar
 
         
Anasayfa | Hizmetlerimiz | Referanslar | Hakkımızda | Bize Danışın | Bizden Haberler | Başarı Öyküleri | İletişim | Site Haritası
Tüm hakları sakladır. Copy Right 2010 -2018 | Kullanım Şartları
Normsert Belgelendirme Eğitim Ltd.Şti.  | Tanjat Yolu Üzeri Ünlüler İşmerkezi/Trabzon
+90 462 3213025 | +90 462 3213027 | info@normsert.com.tr
117930 defa ziyaret edildi.

Tasarım ve Programlama: Trabzonline.Com İnternet Hiz.